Óra puskából


Ha az Instagramot nézegetjük, lassan minden sarokból ránk ugrik egy párszáz eurós óra, amihez hosszú történetet és designleírást kapunk. (Most ne is beszéljünk az ezer euró alatt kínált „luxusórákról”, az egy külön történet.) A gyakorlatban ezek úgy készülnek, hogy a stockholmi, koppenhágai vagy londoni srác lerajzolja a terveket, majd egy kínai gyártósoron, helyi vagy japán tömegpiaci óraszerkezettel legyártják a terméket, amit utána online vagy valódi üzletekben meg lehet vásárolni. Az egyik első ilyen márka – legalábbis amivel én találkoztam – a svéd Triwa volt. Nekik már a nevük is magában hordozta a küldetésüket: TRansforming the Industry of WAtches – átalakítani az óraipart. Eredetileg jópofa, pillekönnyű, színes acetát tokokba ágyazott óraszerkezeteket adtak fonott bőrszíjakkal, majd bekerültek a kínálatba a fémből készült darabok is.

Most pedig ezt fokozták egy zseniális húzással: az újrahasznosítás trendjét a békére és erőszakmentességre törekvéssel ötvözték, és közösségi finanszírozási kampányt indítottak, hogy az IM Svéd Fejlesztési Partner által készített, törvénytelenül birtokolt fegyverekből olvasztott, Humanium Metal néven értékesített fémből készítsenek órákat.

A kétéves fejlesztést követően mostanra rendelhető fázisba ért a termék. A zafírüveges, sorszámozott, eredetiségi tanúsítvánnyal érkező órák 34 és 39 milliméteres átmérőjű tokban, sötétszürke vagy világos hátlappal választhatóak, és a nagyobb méretből készül egy automata szerkezetes változat is. És baromi jól néz ki a cucc. A Humanium logója a számlapon és a tok oldalába nyomva is megtalálható, a küldetésre pedig a vörös részletek (dátumablak, korona, másodpercmutató) és a katonai stílusú számjegyek emlékeztetnek.

A Cannes-i Reklámfesztiválon Arany Oroszlán díjat is nyert Humanium Metal eladásaiból származó bevételt az IM a konfliktusok által sújtott területek és a fegyveres erőszak áldozatainak támogatására fordítja.

https://tm.blogstar.hu/./pages/tm/contents/blog/58494/pics/lead_800x600.jpg
design,humanium metal,triwa
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?