Borókás forradalom


A gin az egy brit furcsaság, amit néha tonikkal megiszunk, ha nincs jobb ötletünk. (Meg szláv furcsaság, ha a borovičkára gondolunk…) Mégis, a gin az utóbbi időben évről-évre egyre több rajongót szerez magának, különösen Európában. A borókapárlat ráadásul egy izgalmas és sokarcú ital. Magyarországon a Zwack próbálkozik egy ideje azzal, hogy a skót Hendrick’s-et népszerűsítse, a maga uborkás és rózsás ízeivel. Nemrég pedig egy saját italt is piacra dobtak, a Kalumba Madagascar Spiced Gin-t, ami nevét az egyik legrégebben ismert gyógynövényről, a kalumbagyökérről kapta, emellett rózsaborssal, szerecsendió-virággal és kubebaborssal ízesítették.

A Jägermeister anyacége pedig nemrég vásárolt be egy németországi kézműves ginfőzdébe, ahol nyolc megszállott készíti 2014 óta a GIN SUL nevű italt, algarvei citrommal, elefántcsont színű kerámiapalackban. A cél, hogy inspirálódjanak a fiatal csapattól, egyúttal a jelenlegi 13 ország helyett a teljes hálózatukban terjeszthessék az italt, ami az első befektetésük egy független cégben.

A lettek önkifejezésre használják a gint. Nekik is van több száz éves gyógynövénylikőrjük (a Riga Black Balsam), most mégis a borókás szeszt találták a legmegfelelőbbnek arra, hogy a Baltikum ízeit bemutassák. A Cross Keys Gin alapját a kamilla, a hársfavirág és a rozmaring adja, és a minél jobb palackban érés érdekében ők is anyagedénybe töltik a végeredményt.

Ha pedig visszatérünk a nagy márkákhoz és a gin-tonikhoz: ezen a területen is van innováció. A Gordon’s Ultra Low Alcohol Gin & Tonic italai (lime-os és grapefruitos változatban) csupán fél százaléknyi alkoholt tartalmaznak, de állítják, hogy az ízük összetettsége épp olyan, mint az eredeti italé. Állítólag hiánypótló a termék a brit piacon, ahol évi 55 millió palacknyi gin fogy, viszont eddig nem volt komolyan vehető alacsony alkoholtartalmú alternatíva.

Szóval érdemes kísérletezni a ginekkel is, vagy – amíg valamelyik termelő nálunk rá nem kap erre a vonalra – a hazai pálinkafőzdék borókapárlatait kóstolgatni.

https://tm.blogstar.hu/./pages/tm/contents/blog/55976/pics/lead_800x600.jpg
alkohol,felvásárlás,gordons,jagermeister,zwack
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?