Magyar orvosi világsiker kapujában?

Az egri székhelyű Sanatmetal Kft. traumatológiai, ortopédiai, gerincsebészeti és fogászati implantátumokat gyárt és forgalmaz, a nemzetközi szakma Európa top 40 orvostechnikai gyártója között tartja számon, éves árbevétele meghaladja a 4 milliárd forintot. Most teljesen új üzletág kialakításába vágtak bele: a negyedik ipari forradalom, az okostelefonok és az egészségügyi applikációk elterjedésének korában a fellendülés első hullámát lovagolnák meg a WIWE-val.

A WIWE egy olyan magyar fejlesztésű diagnosztikai eszköz, amely az EKG görbe tulajdonságait kiértékelő - a világon egyedülálló - intelligens algoritmus segítségével megmutatja a hirtelen keringésösszeomláshoz vezető kamrafibrilláció kockázatát, illetve segít diagnosztizálni a sokszor tünetmentes, de stroke kialakulásának veszélyét magában hordozó paroxismális pitvarfibrillációt.

A WIWE mögött több éves kutatómunka áll, amelyet Dr. Kozmann György (D.Sc.) egyetemi tanár, a Pannon Egyetem Egészségügyi Informatikai K+F Központ elnöke, az MTA doktora és munkatársai végeztek. A professzor elmondta: „Az eszköz két részből áll: egy hordozható mérőműszerből és egy okostelefonhoz/tablethez kapcsolható applikációból. A 60 másodperces mérés alapján az applikáció megjeleníti az EKG görbét, felismeri a pitvarfibrillációt (PF) valamint a kamrai heterogenitás (KH) kóros mértékét, ami viszont a hirtelen szívhalál szükséges feltétele.” A WIWE ezen kívül képes mérni a vér oxigénszintjét, számolja a pulzust is, illetve rendelkezik olyan egyéb funkciókkal is, mint a lépés- és kalóriaszámláló.

A Sanatmetal saját forrásból több millió dollárt áldozott a megbízható, jól használható és mutatós termék kifejlesztésére, melyet szintén hazai beszállítók – Silveria Kft., Karsai, Pauker nyomda – közreműködésével gyárt. A siker aligha az eszközön vagy a kutatáson fog múlni. Farkas József, a Sanatmetal Kft ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Magyar Innovációs Szövetség elnökségi tagjaként számos hazai kkv-nál tapasztalta, hogy a világszínvonalú tudományos teljesítmények mellett a legnagyobb kihívást a piacra vitel jelenti. Ez alól ők sem kivételek, különösen, hogy ezúttal a számukra még ismeretlen fogyasztói piacot kell megcélozniuk és a fejlesztésbe ölt pénzek után újabb jelentős összegeket kell a marketingre fordítaniuk. A WIWE esetében a kulcsot a megfelelő ráfordítások biztosítása mellett az jelenti, hogy az egészségnyereség hasznosságát el tudják-e fogadtatni a vásárlókkal. Ebből a szempontból kihívást jelenthet, hogy a WIWE-ot első körben a költségekre érzékenyebb, az egészségbe történő beruházást még kevésbé elfogadó magyar piacon forgalmazzák, saját webshopjukban kedvezményes, 89.700 forintos áron, emellett az Eger Plazában egy saját üzletben, valamint az iStyle és az iCentre boltokban. A világsikerre esélyes készüléket nemzetközi kiállításokon is bemutatták, köztük a barcelonai Mobile World Congress-en, a düsseldorfi Medicán és a dubai Arab Health-en, valamint az Egyesült Államokban, ahol fél év múlva várják a forgalmazási engedély kiadását.

https://tm.blogstar.hu/./pages/tm/contents/blog/32049/pics/lead_800x600.jpg
egészség,innováció,sanatmetal,wiwe
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?