Kötvénnyel a fenntarthatóságért

Rengeteg „zöld” alap létezik már, amelyben a környezettudatos befektetések hívei helyezhetik el megtakarításaikat, akár etikai okokból döntenek így, akár az üzleti potenciálban hisznek. A fejlett tőkepiacokon egyes nagyvállalatok, pl. az Apple környezetvédelmi céljaik finanszírozására „zöld kötvényeket” is kibocsátanak. A vállalatok társadalmi felelősségvállalása (beleértve a beszerzés, a működés társadalmi hatásait is) szintén egyre fontosabb téma. Olyan azonban még Amerikában is most fordult elő először, hogy egy cég kifejezetten vállalati fenntarthatósági kötvényt bocsásson ki.

Ez az első fecske a Starbucks. A tízéves lejáratú, 2,45%-os kamatozású, félmilliárd dollár értékű papír bevételeiből a kávé beszerzési forrásainak fenntarthatóságát növelnék – írja a Sustainable Brands. A világ egyik legnagyobb kávéfelvásárlójaként egyébként már ma is sokat tesznek ezen a területen: odafigyelnek az etikus beszerzési forrásokra, a környezetvédelemre, valamint 8 országban támogatják a kávéfarmereket, a hatékonyságot szolgáló tudásmegosztáson túl rövid és hosszú futamidejű kölcsönökkel is.

A kötvény ráadásul nem is hazárdjáték: a környezeti befektetésekkel foglalkozó elemzőcégek szerint üzleti szempontból is értelmezhető, lejegyzésre ajánlott. Izgatottan várom, melyik nagyvállalat lesz a következő, amelyik annyira komolyan veszi a fenntarthatóságot, hogy önálló finanszírozási formát szentel neki – no meg azt is, hogy milyen sikerrel zajlik majd a Starbucks-papírok jegyzése.

(Leadkép: Starbucks)

https://tm.blogstar.hu/./pages/tm/contents/blog/27396/pics/lead_800x600.jpg
apple,csr,fenntarthatóság,starbucks
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?