Márkák az űrben

A világűrt sem kerülheti el a márkázás. A napokban járta be a világsajtót a hír, hogy a PayPal-ról és a Tesláról ismert amerikai milliárdos, Elon Musk SpaceX nevű cége sikeresen szállított le egy visszatérő űrrakétát egy vízen lebegő platformra. Az űrrepülőgépek nyugdíjazása utáni többször használatos űreszközök problémáját megoldani látszó Musk mellett egy másik ismert marketing-fenegyerek, Richard Branson sem tétlenkedik: ő űr-sétarepülést tervez. Cégének – mint minden vállalkozásának – a Virgin nevet adta, ez épp a Virgin Galactic.

A Red Bull csak érintőlegesen szállt be az űrversenybe: azért vitt fel embert a világűr határára, hogy az leugorhasson onnan. Vannak viszont márkák, amelyek valóban követik az űrhajósokat. Fontosak például az órák: Jurij Gagarin még saját, Sturmanszkije márkájú karórájával repült, míg az amerikai Scott Carpenter egy marketingmegállapodás keretében a Breitlinggel gyártatott magának egyedi órát, de az igazán híres űróra az Apollo-küldetések szereplője, az Omega Speedmaster lett – amely máig az egyetlen, űrsétákra is engedélyezett darab. Egyébként a pontossága mellett elsősorban a tartóssága miatt választották ki, rafinált nyúzópróbákat követően.

Ami az űrbeli táplálkozást illeti, nálam mindenképpen a Lavazza és az Argotec közös fejlesztése, a Nemzetközi Űrállomásra fejlesztett ISSpresso kávéfőző viszi a prímet.

Az Európai Űrügynökség asztronautája, Samantha Cristoforetti ismerkedik az új ISSpresso géppel (fotó: NASA)

Nekünk, magyaroknak sincs szégyenkeznivalónk: a KFKI Atomkutató Intézet által fejlesztett Pille dózismérőt először Farkas Bertalan vitte magával, de később számos Interkozmosz-, NASA- és ESA-misszióban is részt vett. Emellett a Masat-1, az első teljesen magyar fejlesztésű pikoműhold – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Űrkutató Diákköre tagjainak munkája - is pályára állt már. (Sőt, 2015. elején a terveknek megfelelően a légkörbe visszatérve meg is semmisült.)

https://tm.blogstar.hu/./pages/tm/contents/blog/26506/pics/lead_800x600.jpg
breitling,elon musk,kfki,lavazza,omega,red bull,richard branson,spacex,tesla,virgin
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?