Kartontörténelem

Vácon három jelentős ipari üzem működik: a cementgyár és egy elektronikai összeszerelő üzem mellett az Ipress Center nyomdaipari központ. B2B cégként utóbbi neve a nagyközönség számára nem túl ismert, holott világszínvonalú gépsoraikon készül a legtöbb magyar magazin és hetilap. A cég elsősorban a helyi lakosságra fókuszál kommunikációs tevékenységével, Veled Vagyunk programjának célja többek között, hogy a szűkebb és tágabb környezetet a helyi közösség segítségével mindenki számára jobbá tegye, különösen ideértve a felnövekvő új generációkat.

Idei aktivitásuk célja a váci középiskolások közösségi életének felpezsdítése, egyúttal a környezetvédelem, az újrahasznosítás fontosságának hangsúlyozása volt. Ennek érdekében írták ki az „Újrahasznosított történelem” című pályázatot, melynek keretében hat helyi középiskola tíz csapata építette fel a vállalat által biztosított papír alapanyagokból egy-egy ikonikus váci épület makettjét. A pályaművek meglehetősen klerikális fókuszt mutattak: kilenc templom, kápolna, kálvária mellett csupán egyetlen „polgári” építmény, Mária Terézia diadalíve, a Kőkapu elevenedett meg a Konstantin téren rendezett döntőn.

A fiatalok többsége nagyon komolyan vette a feladatot: bő egy hónapon át dolgoztak szabadidejükben a maketteken, és egészen kreatív szerkezeti, felületi és anyaghasználati megoldásokat vonultattak fel. Mindemellett nem feledkeztek meg a csapatuk marketingjéről sem: sok brigád egységes megjelenést, logót tervezett, Facebook-oldalaik tartalmi megoldásaiból pedig sok „felnőtt” marketinges is tanulhatna.

Az október 21-ei döntő méltó külsőségek között zajlott: a Dóm lépcsőin felállított ledfal előtt, a korosztály körében népszerű zenész-műsorvezető Zola konferálásában, a helyi lakosok figyelmétől övezve tekintette meg a zsűri a munkákat. A döntésben olyan, helyben vagy országosan ismert személyek vettek részt, mint Dr. Varga Lajos váci segédpüspök, általános helynök; Pásztor Anna, az Anna and the Barbies énekesnője; Forró Katalin, a váci Tragor Ignác Múzeum igazgatója; Mindszenti-Varga Endre okleveles építészmérnök, településtervező; és az a megtiszteltetés ért, hogy „anyamédiumunk” képviseletében jómagam is a társaságukban lehettem.

Az erős mezőnyből két alkotás emelkedett ki, melyek között igen nehéz szívvel tudtunk csak döntést hozni. A tét komoly volt: a legjobbnak talált alkotást készítő csapat tagjai egy hosszú hétvégét tölthetnek Velencében, valamint 500.000 Ft közösségépítő támogatást is nyernek saját iskolájuk részére. (A többi, csapatot indító iskola is 100-100 ezer forint támogatást kapott.) A győztes végül a Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium EB3 nevű csapata lett, a Börtönkápolna makettjével.

A győztes munka, a Börtönkápolna makettje

Végül a második helyezett, szintén boronkays csapat, a Kálváriát felépítő Bor-art sem távozott üres kézzel: az Ipress Center vezetői nagy rugalmasságot mutatva és jó üzleti kapcsolatrendszerüket bevetve még az eseményt követő állófogadáson méltó díjat találtak számukra: partnerük, egy osztrák papírgyár helyi képviselője egy gyárlátogatással egybekötött grazi hétvégét ajánlott fel számukra, alkotásukat pedig felhasználja nemzetközi promóciójához.

Nehéz tárgyilagosan írni a kezdeményezésről, hiszen egyfelől a hazai terepen ritkán látott őszinte és profi CSR-tevékenységet, másfelől a gyakran lenézett Z-generáció tagjai részéről odaadó, alapos és kreatív munkákat láthattam.

Ráadásul ez nem egyszeri alkalom volt az Ipress Center részéről: 2013 őszén az általános iskolákat vonták be egy pályázattal a váciak mindennapi életébe, 2014-ben pedig a papírfelhasználás és a nyomtatott kommunikáció előnyeire hívták fel a figyelmet „Mítoszrombolás” címmel meghirdetett rajzpályázatukkal. A cég munkavállalóira és gyermekeikre is odafigyel: Babaprogramjával anyagi és erkölcsi támogatással segíti minél több csöppség világra jöttét. A nyomdaipari központ továbbá névadó szponzora az NB I-ben játszó Váci Női Kézilabda Sportegyesületnek, amely során kiemelt szerepet szán az utánpótlás-nevelésnek, és a sport példamutató, nevelő hatásának.

Örülnék, ha minél többen követnék a példájukat.

https://tm.blogstar.hu/./pages/tm/contents/blog/21899/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?