Design-ipar

Örvendetes, hogy egyre több tervező dolgozik Magyarországon, akik szép, újszerű, olykor meghökkentő kreációkkal dobják fel vásárlóik hangulatát, no meg az utcaképet. A leginkább Észak-Európában elterjedt színeszokni-mánia hazai nagykövete, a Nebouxii tervezőjével beszélgetve azonban valami szöget ütött a fejembe.

Elmondása szerint itthon nagyon nehéz megfelelő - és stabil minőségű – alapanyagot találni, szűk a választék. A következő pont a gyártás: a Nebouxii zoknijai hazai üzemben készülnek (szemben a külföldi konkurencia török tömeggyártásával), de egyrészt nagyon nehéz volt megfelelő minőségben kivitelező vállalkozót találni, másrészt még az ő technológiájuk is gátat szab a kreatív ötletek megvalósításának, harmadrészt – és ez talán a legfájóbb – a partner kezdeti sikereire felfigyelve, monopolhelyzetükkel visszaélve rögtön masszívan meg is emelték gyártási áraikat.

Hasonló panaszt – nyolc-kilenc potenciális partnerből csupán egy varroda képes egyáltalán az elvárt minőséget produkálni – már mástól is hallottam a magyar piacon. A minden területre kiterjedő szakemberhiányról mostanában gyakran lehet olvasni, és mindehhez még ha valami nyugat-balkáni üzleti (vagy poszt-szocialista gyártási?) kultúra is járulna. Pedig muszáj lesz felnőnünk a feladathoz, különben nem csak néhány lelkes és feltörekvő ifjú üzletembert lövünk lábon, hanem a (közel)jövő gazdaságában sem igazán leszünk versenyképesek.

(A leadkép az ARC kiállításon készült.)

https://tm.blogstar.hu/./pages/tm/contents/blog/20837/pics/lead_800x600.jpg
design,divat,ipar,magyar termék,nebouxii
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?