Felfelé bukni a föld alól

Banksy karrierje még az 1990-es évek elején kezdődött, és azóta igazi márkanévvé vált. A politikai-gazdasági-társadalmi berendezkedést bíráló, egyedi technikájú, könnyen felismerhető stencilek után túlterjeszkedett a falakon: filmek, performanszok következtek, művei „rendes” múzeumok „rendes” kiállításain és még rendesebb aukciós házak kikiáltásain fordultak meg, utóbbi esetben dollárszázezrekért.

Most pedig megnyílt az álnéven alkotó művész nagy dobása, Dismaland. A nem titkoltan Disneylandet és a habos-babos álomvilágot parodizáló méretes „vidámparkban” Banksyn kívül más művészek is helyet kaptak. A projekt híre ezúttal nem csak virálisan terjedt, hanem komoly médiumok (BBC News, The Independent, de a hazai média nagy része is) foglalkoztak vele, fotókon, videókon mutatták be. Ez a hivatalos promóvideó:

Ezzel párhuzamosan viszont utolérni látszik a művészt a szakmai végzet: a Business Insider például a politikai művészet Michael Bay-ének nevezi Banksyt, a Dismaland pedig szerintük „semmiről sem szóló művészet, amin túllépünk”. Feltűntek a még underebb underground művészek is, akik már a mesterből űznek tréfát, mint például Demi Adejuyigbe, aki Twitter-fiókjában cincálja szét „szobatársát”, ráadásul meglehetősen szórakoztató módon, például így:

Mindemellett a jegyek szépen fogynak: az első órában egyheti mennyiség kelt el, vagyis a polgárság polgárpukkasztással kacérkodó rétegeit érdekelni látszik a móka. Csak időközben az alkotó státusza változik meg, forradalmi hatású és figyelmet érdemlő underground művészből azzá, amit az angol a „household name” kifejezéssel ír le. Igaz, az elmúlt húsz év folyamatán végignézve ebben semmi meglepő nincs.

https://tm.blogstar.hu/./pages/tm/contents/blog/19950/pics/lead_800x600.jpg
banksy,művészet,underground
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?